Säilykereseptejä

Erätapio tarjoaa muutaman erilaisen reseptin purkittajalle.
Purkita ja nauti!

Hirvisäilyke

10 kg hirvenlihaa (possua n. 20% mikäli haluat hieman rasvaa mukaan)
160-170 g suolaa
250 g venhäjauhoja tai perunajauhoja
10 g valkopippuria tai 25 g mustapippuria
sipulimurskaa tuoretta tai 65 g sipulirouhetta
mikäli pitää valkosipulista niin 2- 3 g lihakiloa kohti.

Poista lihasta kalvot huolellisesti. Leikkaa karjalanpaistityyliin paloiksi tai jauha lihamyllyllä mahdollisimman karkealla seulalla.
Sekoita mausteet lihamassaan huolellisesti.

Purkituksen jälkeen kypsennys painekeittimellä n.1,5- 2 tuntia. Keittoaika lasketaan siitä, kun keitin on saavuttanut max. lämpötilan.Keittoaikaan vaikuttaa painekeittimen max.lämpötila. Keittämisen jälkeen älä vapauta varoventtiilin painetta vaan anna lämmön laskea itsekseen. Voit nostaa kattilan esim. kylmään vesisaaviin puoleksi tunniksi. Sitten vapauta mahdollinen jäljelläoleva paine keittimestä nostamalla varoventtiiliä ylöspäin.
Näin menetellen purkkien lämpö ehtii tasaantua eikä paine-ero rasita purkin rakenteita.


Kalasäilyke

10 kg puhdistettua ja paloiteltua kalaa

1 kg rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä.

1 kg ketsuppia

1,6-1,7% hienoa merisuolaa = 160-170g /10 kiloa kohti

100g hienoa sokeria

22 g sitruunapippuria tai yrttimaustetta
Sekoita mausteet huolellisesti keskenään. Annostele noin 55-60 g kastikeseosta 400 g:n purkkiin. Peratut ja suomustetut kalat paloitellaan sopivan kokoisiksi. Kalaa laitetaan 400 g:n purkkiin noin 330 g.

Kypsennysaikaan vaikuttaa mm. kalan ruodon koko.

Keittoaika painekeittimellä 114 °C lämpötilassa n.75-90 min. Keittoaika lasketaan siitä lähtien kun keitin on saavuttanut max.lämpötilan. em. kastikemäärä riittää noin 27 kpl /400 g:n säilykepurkkeja.


Savumuikut

Peratut ja puhdistetut muikut käytetään savu-uunissa n.10 min. Mausteseoskastike ja purkitus muuten sama kuin em. reseptissä paitsi ketsupin tilalle öljyä. Savun makuvaikutus tuplaantuu täyssäilykkeissä, joten varsinkin alkuvaiheessa kannattaa aloittaa lyhyemmillä  ajoilla ja kokeilla sopivaa savustusaikaa. Keitto-aika sama kuin em.reseptissä.

Keitto painekattilalla


Burgerit purkissa

Mainio välipala tai lounas eräretkelle, kalalle tai muuten vaan. Avaa purkin molemmat kannet, työnnä burgeri pois purkista, lämmitä ja nauti.
 

Lohiburger 400 g

– Reissumies ruisleipä purkin pohjalle.
  (Voitele leivät oikealla voilla)
– Savustettua lohta reissarin päälle. (Käytä n. 5-10 min. savu-uunissa.)
– Rasvaista possun kylkeä n. 1/3 lohen määrästä seuraavaksi.
– Ripottele suolaa n. 1,6 % = Vajaa teelusikka/400g purkki.(kalan ja lihan väliin,mikäli kalaa / lihaa ei ole suolattu)
– Mausteeksi ripaus mustapippurijauhetta
– Lopuksi päälle vielä yksi voideltu reissumies
– Purkki suljetaan ja kypsennetään painekattilassa n. 75-90 minuuttia. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta.)
(Katso kypsennys painekattilassa)

HUOM! Mikäli teet pienempään purkkiin, niin laita sopivasti samassa suhteessa savustettua lohta ja possun kylkeä leipien väliin. Suolaa esim. 200 g purkkiin n. 3g (vajaa puoli teelusikallista.)
 

Hirviburger 400 g

Aivan edelliseen tapaan, mutta esiruskista hirvenpaistista leikattu sopiva pihvi. (Älä paista kypsäksi, ainoastaan rusketus pintaan) ja kuullota runsaasti sipulia, jota laitetaan pihvin päälle leipien väliin. Voit halutessasi laittaa myös possun kylkeä hieman joukkoon.


Lohikeitto purkissa

800 g purkkikoko on sopiva 2-3 hengelle.

– Paloiteltua lohifilettä
– Kuorittuja, paloiteltuja perunoita
– Hienonnettua sipulia
– Mausteet: 1,6 % suolaa = 1,5 – 2 tl/800g tölkki. Tilliä, musta tai valkopippureita, ehkä myös sitruunapippuria.
– Vettä sopivasti, että ainekset peittyvät. Jätä kuitenkin n 1,5 cm vapaata tilaa purkin yläosaan.

Purkki suljetaan ja kypsennys painekeittimellä n. 75-90 min. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta)
Keittoaika lasketaan siitä, kun max lämpötila on saavutettu ja paineventtiili avautuu.

HUOM!
Keitetään ehdottomasti veteen. (Vettä vain kohtalaisesti)

Kun avaat purkin, niin lisää ensin kattilan pohjalle hieman vettä. Kaada purkin sisältö kattilaan. Kun keitos alkaa kiehumaan, lisää ruokakermaa muutama desilitra sekä reilu nokare esimerkiksi koskenlaskija -juustoa.
Nauti tuoreen ruisleivän ja voin kera!


Hirvikeitto

800 g purkki. Sopivasti keittoa 2-4 hengelle.

Hirvenliha paloitellaan karjalanpaistityyliin. Esiruskista lihanpalat niin saat lisämakua. (Älä paista kypsäksi, ainoastaan esirusketus, kypsyy kyllä painekattilassa.)

– Kuorittuja paloiteltuja perunoita
– Hieman porkkanaa paloiteltuna
– sipulia runsaasti. (Kannattaa kuullottaa osa, osa laittaa raakana purkkiin)
– Kokonaisia pippureita ja muut mausteet oman maun mukaan.
– Suolaa n. 1,6% = 1,5 –  2 tl / 800 g tölkki.
– Vettä sopivasti, että ainekset peittyvät. Jätä kuitenkin n. 1,5 cm vapaata tilaa purkin yläosaan.

Purkki suljetaan ja kypsennys painekeittimellä n.1,5- 2 tuntia. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta)
Keittoaika lasketaan siitä, kun max. lämpötila on saavutettu ja paineventtiili avautuu.