Recept på konserverade produkter

Erätapio erbjuder några olika recept för konservering.
Konservera och njut!

Älgkonserv

10 kg hjortkött (ca 20 % fläskkött om du vill ha lite fett)
160–170 g salt
250 g vetemjöl eller potatismjöl
10 g vitpeppar eller 25 g svartpeppar
hackad färsk lök eller 65 g lökpulver
om du gillar vitlök, använd 2–3 g per kg kött.

Ta försiktigt bort hinnorna från köttet. Skär i bitar som karelsk stek eller mal i köttkvarn med grövsta möjliga sil.
Blanda kryddorna ordentligt i köttmassan.

Efter konservering, tillaga i en tryckkokare i cirka 1,5–2 timmar. Tillagningstiden beräknas från den tidpunkt då kokaren har uppnått maximal temperatur. Tillagningstiden påverkas av tryckkokarens maximala temperatur. Efter kokning, släpp inte trycket på säkerhetsventilen, utan låt värmen avta av sig själv. Du kan ställa kastrullen i ett kallt vattenbad i en halvtimme. Släpp sedan ut eventuellt kvarvarande tryck från kokaren genom att lyfta säkerhetsventilen uppåt.
Detta gör att värmen i burkarna utjämnas och tryckskillnaden belastar inte burkens struktur.


Konserverad fisk

10 kg rensad och hackad fisk

1 kg ryps- eller solrosolja.

1 kg ketchup

1,6–1,7 % fint havssalt = 160–170 g / per 10 kg

100 g fint socker

22 g citronpeppar eller örtkryddor
Blanda kryddorna ordentligt. Häll ca 55–60 g av såsblandningen i en 400 g burk. Rensad och fjällad fisk skärs i lämpliga storlekar. Lägg ca 330 g fisk i en 400 g burk.

Tillagningstiden påverkas av fiskens storlek.

Tillagningstid i tryckkokare vid 114 °C ca 75–90 min. Tillagningstiden beräknas från det ögonblick då tryckkokaren når maximal temperatur. Ovanstående mängd sås räcker till ca 27 st. / 400 g konserver.


Rökt siklöja

Rensade och rengjorda mujkor bereds i rökugn i ca 10 minuter. Kryddsås och konservering i övrigt samma som i ovanstående recept, förutom att olja används i stället för ketchup. Röksmaken fördubblas i helkonserver, så det är värt att börja med kortare tider och experimentera med en lämplig röktid, särskilt i början. Tillagningstiden är densamma som i receptet ovan.

Soppa med en tryckkokare


Burgare på burk

Ett utmärkt mellanmål eller lunch för vildmarksturen eller fisketuren. Öppna båda locken på burken, tryck ut burgaren ur burken, värm och njut.
 

Laxburgare 400 g

–Ett Reissumies-rågbröd i botten av burken.
(Bred brödet med riktigt smör)
– Rökt lax på Reissumies-rågbrödet. (Sätt ca 5–10 min. i en rökugn)
– Fett revbensspjäll ca 1/3 av mängden lax.
– Strö över salt ca 1,6 % = knappt en tesked/400g burk. (mellan fisk och kött, om fisken/köttet inte är saltat)
– En nypa svartpepparpulver
– Till slut, ytterligare en Reissumies med smör
– Burken försluts och kokas i en tryckkokare i ca 75–90 minuter. (Beroende på tryckkokarens temperatur.)

(Se tillagning i tryckkokare)

OBS! Om du gör i en mindre burk, lägg lika mycket rökt lax och fläskkött mellan skivorna. Till exempel ca 3 g (knappt en halv tesked) salt i en 200 g burk
 

Älgburgare 400 g

Precis som tidigare, men bryn biffen som du skurit från älgsteken först. (Stek inte tills den är genomstekt, bryn den endast på ytan) och stek en generös mängd lök, som läggs ovanpå biffen mellan brödskivorna. Du kan också lägga till fläsksida om du vill.


Laxsoppa på burk

800 g burk är lämplig för 2–3 personer.

– Skuren laxfilé
– Skalad, klyftad potatis
– Hackad lök
– Kryddor: 1,6 % salt = 1,5 – 2 tsk/800 g burk. Dill, svart- eller vitpeppar, kanske även citronpeppar.
– Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka ingredienserna. Lämna dock ca 1,5 cm fritt utrymme i toppen av burken.

Stäng burken och koka i en tryckkokare i ca 75–90 min. (Beroende på tryckkokarens temperatur)

Tillagningstiden beräknas från det ögonblick då maxtemperaturen uppnås och tryckventilen öppnas.

OBS!
Ska definitivt kokas i vatten. (Endast måttligt vatten)

När du öppnar burken, tillsätt först lite vatten i botten av kastrullen. Häll innehållet i burken i en kastrull. När soppan börjar koka, tillsätt några matskedar grädde och en rejäl klick ost, till exempel Koskenlaskija.
Avnjut med färskt rågbröd och smör!


Soppa på hjortkött

800 g burk. Ger soppa för 2–4 personer.

Hjortköttet skärs i bitar som karelsk stek. Fräs köttbitarna först för extra smak. (Stek inte färdigt, utan bryn endast, den kommer att bli genomstekt i tryckkokaren.)

– Skalad, klyftad potatis
– Några morötter, hackade
– mycket lök (Det lönar sig att skala några, och lägga en del som råa i burken)
– Hela pepparkorn och andra kryddor enligt egen smak.
– Salt ca 1,6 % = 1,5–2 teskedar per 800 g burk.
– Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka ingredienserna. Lämna dock ca 1,5 cm fritt utrymme i toppen av burken.

Burken försluts och kokas i en tryckkokare i ca 1,5–2 timmar. (Beroende på tryckkokarens temperatur)
Tillagningstiden beräknas från det ögonblick då maxtemperaturen uppnås och tryckventilen öppnas.